Εθελοντισμός

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη 1999, ο εθελοντισμός θεωρείται χρήσιμος όσο ποτέ άλλοτε για την επίλυση κοινωνικών, οικονομικών, πολιτισμικών, ανθρωπιστικών και ειρηνευτικών ζητημάτων και είναι η ατομική συνεισφορά που δεν σχετίζεται με κέρδος, αμοιβή ή καριέρα, αλλά στοχεύει στην ευημερία των συνανθρώπων ή του συνόλου της κοινωνίας. Η ρίζα της λέξης είναι λατινική (voluntas: θέληση).

Ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικο-οικονομικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας. Συνδυάζει «τον έρωτα του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου».

Το γραφείο Διοικητικής Βοήθειας ως δομή στήριξης και στρατηγικός κόμβος συνεργασίας, συντονισμού, συνεννόησης, σχεδιασμού και δράσης με όλους τους εθελοντές και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, που επιθυμούν να συνεργαστούν με το Δήμο, προς όφελος των κατοίκων του Δήμου.

Θέλουμε οι εθελοντικές οργανώσεις να διατηρήσουν την αυτονομία και αυτοτέλεια τους, ενώ από την άλλη πλευρά, οι μεμονωμένοι εθελοντές να βρουν ένα πλαίσιο δράσεων όπου θα μπορούν να συμμετέχουν και η δράση τους να είναι οργανωμένη με συγκεκριμένα καθήκοντα.

Με την πλήρη οργάνωση των δράσεων θα επιτύχουμε την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και τη συνοχή που όλοι οραματιζόμαστε και αξίζουμε.

 Ουσιαστικοί λόγοι να γίνεις εθελοντής

Μερικά από τα βασικά πλεονεκτήματα του εθελοντισμού είναι:

 • Αναπτύσσεις νέες δεξιότητες
 • Μαθαίνεις να δουλεύεις ως μέλος μιας ομάδας
 • Μαθαίνεις να βάζεις στόχους και να τους πετυχαίνεις
 • Γνωρίζεις ανθρώπους με διαφορετικές κοινωνικές και πολιτιστικές καταβολές, που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα
 • Παρατηρείς πως γίνεται ο συντονισμός μεγάλων και μικρών ομάδων για την επίτευξη των στόχων
 • Εργάζεσαι σε ένα πλαίσιο ανεξάρτητο από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα
 • Διευρύνεις τις γνώσεις σου
 • Εξασκείσαι σε αντικείμενο σχετικό με τις σπουδές σου ή με τα χόμπυ σου
 • Κατανοείς καλύτερα τους συμπολίτες σου
 • Έρχεσαι σε επαφή με χώρους που μπορεί να μην γνώριζες πριν

Ένα από τα βασικά προβλήματα του εθελοντισμού είναι η δυσκολία εξεύρεσης χρόνου.

Αν είσαι νέος/α, χωρίς πολλές   υποχρεώσεις, υπάρχουν προγράμματα εθελοντισμού στα οποία μπορείς να συμμετέχεις. Αυτά τα προγράμματα σου προσφέρουν βεβαιώσεις συμμετοχής,  οι οποίες  θα σε βοηθήσουν στην αναζήτηση της  εργασίας σου.  Αν πάλι δεν διαθέτεις χρόνο υπάρχουν δράσεις τα Σαββατοκύριακα.

Ο εθελοντισμός σου δημιουργεί αίσθημα υπευθυνότητας γιατί ουσιαστικά άλλοι άνθρωποι βασίζονται στη βοήθειά σου. Τα αποτελέσματα μίας εθελοντικής δράσης είναι άμεσα και  ο εθελοντισμός είναι ο καλύτερος τρόπος για να συνειδητοποιήσεις ότι πραγματικά έχεις τη δύναμη να κάνεις τα πράγματα καλύτερα.

Εάν έχεις αποφασίσει ότι ο εθελοντισμός σου ταιριάζει, βρες τη δράση που είναι πιο κοντά στα ενδιαφέροντα σου, την προσωπικότητά σου και το πρόγραμμά σου. Υπάρχει μία σειρά από ερωτήματα που είναι βοηθητικό να απαντήσεις πριν αποφασίσεις σε ποιον τομέα θα κάνεις αίτηση.

Αφού κάνεις αίτηση για τη δράση που σε ενδιαφέρει, θα χρειαστεί να στείλεις ένα βιογραφικό σημείωμα και να περάσεις από μία συνέντευξη. Η συνέντευξη είναι σημαντική ώστε να γνωρίσεις το πλαίσιο στο οποίο θα εργαστείς, να γνωρίσεις τους επικεφαλής των ομάδων, να ρωτήσεις ό,τι σε απασχολεί γύρω από την εθελοντική δράση κ.λπ.

Εάν , μετά τη συνέντευξη θεωρήσεις ότι σου αρέσει το αντικείμενο της δράσης, το πλαίσιο στο οποίο γίνεται και οι άνθρωποι που εμπλέκονται τότε  ο εθελοντισμός είναι μία απίστευτη εμπειρία!

Μεσοπρόθεσμοι στόχοι στον εθελοντισμό του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων

 • Προώθηση του προτύπου του εθελοντή-ενεργού πολίτη στους νέους
 • Υποστήριξη εθελοντικών προγραμμάτων και δράσεων
 • Ενημέρωση κι ευαισθητοποίηση γύρω από τον εθελοντισμό

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων καθώς και στο τηλέφωνο 22683-50.235

 

Σχετικά Αρχεία:

 1. Αίτηση Εθελοντή και συμφωνία
 2. Πρόσκληση και Φόρμα Εγγραφής στο Μητρώο Εθελοντών του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων

 

Νέα – Ανακοινώσεις – Συμμετοχές

Τομέας Πολιτισμού: Πρόσκληση για συμμετοχή στην “Δημοτική Επιτροπή μελέτης και υποβολής πρότασης προβολής και διαφήμισης του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων” – Υποβολή αιτήσεων έως 17/6/2016Υποβολή αιτήσεων έως 17/6/2016