Υγεία (Πρόληψη & Προαγωγή)

Εισαγωγή…

ΑρχικήΟ Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), προγραμματίζει ΔΩΡΕΑΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ στο πλαίσιο του προγράμματος “Υγιείς Πόλεις”.

Το πρόγραμμα αυτό, ξεκίνησε το 1987 με πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργάνισμού Υγείας, με σκοπό να δραστηριοποιηθούν οι πόλεις στην εφαρμογή των αρχών « Υγεία για ΄Ολους», που είχε ψηφισθεί από τα κράτη μέλη.

Θεωρήθηκε ότι οι Δήμοι σαν Οργανισμοί, έχουν αμεσότερη επαφή με τους πολίτες και τα προβλήματά τους από ότι οι κρατικές υπηρεσίες και ότι η προώθηση των θεμάτων προαγωγής της υγείας και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης, έπρεπε να περνά και μέσω αυτών στους πολίτες.

Το 1987, οι πρώτοι 10 Δήμοι στην Ευρώπη δεσμεύονται να εργασθούν μαζί με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας για τον σκοπό αυτό ως project cities.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, υλοποιήθηκαν πέντε πενταετείς φάσεις αυτού του προγράμματος, παγιώθηκε ένας τρόπος εργασίας, οι πόλεις που ενεπλάκησαν είναι περισότερες από 1400, από 32 ευρωπαϊκά κράτη.

Η όλη φιλοσοφία βασίζεται στα εξής.

  • Η υγεία δεν νοείται  απλώς ως έλλειψη ασθένειας αλλά ως η κατάσταση της πλήρους σωματικής και ψυχικής ευεξίας.
  • Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει σε πόλεις. Το περιβάλλον των πόλεων, αστικό, κοινωνικό, οικονομικό, ο τρόπος και οι συνήθειες ζωής, επηρρεάζουν την υγεία τους.
  • Οι πόλεις πρέπει να είναι βιώσιμες και να παρέχουν ποιότητα ζωής.
  • Οι προσπάθειες των Υγιών Πόλεων κατατείνουν ώστε με τις παρεμβάσεις τους και την μέθοδο  εργασίας τους να βελτιώνουν διαρκώς τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία.
  • Δεν είναι μια εργασία που αφορά τις υπηρεσίες της υγείας. Η υγεία τίθεται ως βασική παράμετρος, στον σχεδιασμό και τις δράσεις όλων των τομέων και των υπηρεσιών που εργάζονται για τους παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, ώστε να έχουν βιώσιμη ανάπτυξη και ποιότητα ζωής.

“….η πόλις γινομένη μεν του ζην ένεκεν, ούσα δε του ευ ζην”

Αριστοτέλης , Πολιτικά

 

Προγράμματα στο Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων

14/07/2017: Δωρεάν Εξέταση Μαστογραφίας

09/06/2017: 5η πανελλαδική εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για την Ορθή Κατανάλωση του Αλκοόλ, με  την Αιγίδα του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την υποστήριξη της Diageo.

Διαβάστε το Φυλλάδιο DRINK iQ

13/05/2017: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση Πολιτών στις Βασικές Πρώτες Βοήθειες-ΚΑΡΠΑ πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων

(Φυλλάδιο 1 / Φυλλάδιο 2)

02/05/2017: Ανοικτή εκπαίδευση πολιτών σε θέματα πρώτων βοήθειών και ΚΑΡΠΑ

13/04/2017: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα Δωρεάν Μετρήσεων Οστικής Πυκνότητας στο Δήμο Αλιάρτου – Θεσπιέων

07/04/2017 – 12/04/2017: Ο Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων ξεκινά Πρόγραμμα μέτρησης οστικής πυκνότητας (οστεοπόρωση)

 

Πληροφόρηση – Κατάρτιση για θέματα υγείας

Διατροφή

 

Υγεία και Άσκηση

 

Κάπνισμα και αλκοόλ 

 

Άγχος

 

Πρώτες Βοήθειες

 

 

 

Δημόσια Υγεία