Ο Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων εφαρμόζει «Πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων» στα διοικητικά του όρια

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ                                                                                       Αλίαρτος, 08 Μαΐου 2017

ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ – ΘΕΣΠΙΕΩΝ

Γραφείο Ενημέρωσης

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

Ο Δήμος Αλιάρτου – Θεσπιέων εφαρμόζει «Πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων» στα διοικητικά του όρια

 Ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα 8 Μαΐου 2017 το πρόγραμμα που αφορά την διαχείριση αδέσποτων ζώων που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων και  πραγματοποιείται σε συνεργασία με κτηνίατρο.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η εκτέλεση ιατρικών πράξεων (εξέταση, εμβολιασμός, στείρωση, κ.α.), καθώς και η ηλεκτρονική τους σήμανση με μικροτσίπ.

Στόχος του Δήμου είναι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία να καταγράψει και να παράσχει στα αδέσποτα ζώα την φροντίδα που απαιτείται . Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου σε συνεργασία με τους τοπικούς προέδρους.

Ωστόσο παράλληλα με τις ενέργειες του Δήμου για τα αδέσποτα, παρακαλούνται και οι ιδιώτες κάτοχοι δεσποζόμενων κατοικίδιων ζώων να προβούν στις αντίστοιχες δικές τους ενέργειες.

Επίσης οι δημότες που εντοπίζουν αδέσποτους σκύλους μπορούν να επικοινωνούν με την αρμόδια υπηρεσία του δήμου (τηλ. 2268350211), ώστε κατ’ αρχήν να εξακριβώνεται, σε συνεργασία με τον κτηνίατρο, αν τα ζώα είναι όντως αδέσποτα. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι για υιοθεσία αδέσποτων σκύλων, παρακαλούνται να επικοινωνούν με το δήμο προαναφερθέν τηλέφωνο.

Ο Δήμος Αλιάρτου -Θεσπιέων τονίζει ότι το πρόβλημα των αδεσπότων ζώων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, εάν οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς δεν επιδεικνύουν υπεύθυνη συμπεριφορά και μετά από κάποιο διάστημα εγκαταλείπουν τα ζώα τους. Στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του δήμου για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών επιθυμεί να ενημερώσει τους δημότες – ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς ότι οφείλουν να τηρούν τους κανόνες της ισχύουσας κείμενης νομοθεσίας που διέπουν την κατοχή δεσποζόμενων ζώων και αφορά στους κανόνες διατήρησης των ζώων σε οικείες, ο τρόπος περιπάτου, αλλά κυρίως η ηλεκτρονική ταυτοποίησή τους που συνδράμει στην καταπολέμηση του φαινομένου εγκατάλειψης δεσποζόμενων ζώων.

Για το λόγο αυτό παρακαλούνται οι κάτοικοι της περιοχής μας, εφ’ όσον επιλέξουν να αποκτήσουν ζώο συντροφιάς, να ενημερωθούν πρώτα για τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από την ενέργειά τους αυτή. Οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών αναφέρονται στο Ν. 4039/12, για τις παραβάσεις του οποίου προβλέπονται ποινές και αυστηρά πρόστιμα.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων υποχρεούνται να προσκομίσουν άμεσα στο Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου (τηλ. Επικ. 22683-50211) αντίγραφο πιστοποιητικού ηλεκτρονικής ταυτοποίησης του κατοικίδιου ζώου που κατέχουν.

Η συνδρομή όλων μας είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς η προστασία των ζώων είναι υπόθεση όλων μας.

 

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

 ΓΕΩΡΓΙΟΣ Π. ΝΤΑΣΙΩΤΗΣ