Συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. Πολιτικής προστασίας του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ – ΘΕΣΠΙΕΩΝ                                             Αλίαρτος, 18-11-2022

Γραφείο Ενημέρωσης

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίαση του Σ.Τ.Ο. Πολιτικής προστασίας του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων

     Υπό την προεδρία του Δημάρχου κου Ντασιώτη Γεωργίου συνεδρίασε, την Παρασκευή 18-11-2022, στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου το Τοπικό Συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.

    Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, από την Πολιτική Προστασία Ν. Βοιωτίας ο υπεύθυνος επιχειρήσεων κος Μεταξάς Αλέξανδρος, από το ΚΕΠΒ Θηβών ο Διοικητής κος Σταματάκης Ιωάννης, ο υποδιοικητής Π.Υ. Λιβαδειάς κος Μαχάς Αριστείδης, ο Π.Υ. υποδιοικητής Θηβών κος Τσομάκος Γεώργιος, από τη ΔΙΠΥΝ Βοιωτίας ο κος Αρβανίτης Ευάγγελος, από το Α.Τ. Αλιάρτου ο υποδιοικητής κος Ντασιώτης Γρηγόριος, από τη  Μονάδα Καυσίμων Αεροπορίας ο κος Γουρδάνης Δημήτριος, από την Ε.Ε.Ε.Δ. Λιβαδειάς ο Αντιπρόεδρος κος Τσίτσας Παναγιώτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κος Μαλέσης Φώτιος και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Αλιάρτου κος Τσιουγγρής Ιωάννης, Θεσπιών κος Δρίτσας Σωτήριος, Νεοχωρίου κος Στάθης Αποστόλης, Υψηλάντη κος Αντωνίου Νίκος και Σωληναρίου κος Κατσούλας Παναγιώτης.

    Η συνεδρίαση αφορούσε τον απολογισμό της Θερινής περιόδου και το προγραμματισμό της Χειμερινής σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων.

    Στην εισήγησή του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην άριστη συνεργασία των υπηρεσιών, γεγονός που πολλαπλασιάζει τη δύναμή τους  και για το λόγο αυτόν υπάρχει άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιστατικών. Η θερινή περίοδος έκλεισε με λίγα περιστατικά τα οποία αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά, χωρίς πολύ σοβαρές συνέπειες.

    Σε ότι αφορά τη χειμερινή περίοδο ο Δήμαρχος επιβεβαίωσε την ετοιμότητα του μηχανισμού του Δήμου και αναφέρθηκε στις ενέργειες που έγιναν και συνεχίζονται, (καθαρισμός ρεμάτων, αποστραγγιστικών τάφρων και φρεατίων, προμήθεια αλατιού, συντήρηση μηχανημάτων, κτλ).

    Όπως Τόνισε ο Δήμαρχος, « Σε φαινόμενα, που ο άνθρωπος αναμετράται με την φύση, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε οι φαεινές ιδέες που ακούγονται σωρηδόν.

Υπάρχουν ΜΌΝΟ δύο πράγματα.

  • Η ζώσα πραγματικότητα, που μεταβάλλεται σε κάθε λεπτό και
  • ο προηγηθείς σχεδιασμός για αξιοποίηση των δυνατοτήτων (ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό) που είναι συγκεκριμένες και, σε τέτοιας έκτασης φαινόμενα, απολύτως περιορισμένες.

Η ζώσα πραγματικότητα, λοιπόν, είναι αμείλικτη. Ο τεχνολογικός μας εξοπλισμός ποτέ δεν αρκεί, για να καθαριστεί αυτόματα ο Δήμος, σε ένα μεγάλης έκτασης φυσικό γεγονός, και όποιος ισχυριστεί ότι αυτό μπορεί να συμβεί, απλά δε γνωρίζει.

Για το λόγο αυτό μισθώνονται και όλα τα διαθέσιμα ιδιωτικά μηχανήματα, που ενισχύουν  τις δυνάμεις μας. Σε σφοδρά φαινόμενα όσα μηχανήματα κι αν υπάρχουν, πάντα λίγα θα είναι. Σε αυτές τις συνθήκες επίσης και ζημιές θα υπάρχουν σε μηχανήματα και οποιοσδήποτε άλλος απρόβλεπτος παράγοντας μπορεί να συμβεί. Δεν αποτελεί εξαίρεση κανένας από αυτό.

O σχεδιασμός του Δήμου αφορά την αξιοποίηση ανθρωπίνου και μηχανολογικού εξοπλισμού και   επικαιροποιείται   σε συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.), όπως γίνεται αυτή τη στιγμή, με τη συμμετοχή όλων των νομίμως θεσμικών παραγόντων.

Για τη διαχείριση κάθε δύσκολης περίστασης, μπαίνουν προτεραιότητες που πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Αν δε συμβεί αυτό δημιουργούνται επικίνδυνες καταστάσεις.

  1. Ξεκινώντας από την ασφάλεια των χειριστών και των μηχανημάτων, κατεξοχήν προτεραιότητα είναι η διατήρηση ανοικτού του κεντρικού οδικού δικτύου σε κάθε κοινότητα.
  2. Η επόμενη προτεραιότητα, αφορά την εξασφάλιση πρόσβασης, ακόμη και μεταφοράς ανθρώπων σε νοσοκομεία. Έχουμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις και όσο και αν ακούγεται απλό, η κάθε τέτοια περίπτωση αποτελεί μια ολοκληρωμένη και πολύωρη επιχείρηση που αποσπά δυνάμεις από τους δρόμους.
  3. Ακολούθως η συνδρομή, με μηχανήματα, στην υποστήριξη των κοινωφελών δικτύων (Ύδρευση, ηλεκτροδότηση) ,που επίσης παρέχουμε.
  4. Ο αποχιονισμός των εσωτερικών δικτύων σε κάθε κοινότητα, απαιτεί πρωτίστως υπομονή από τους κατοίκους. Αντιλαμβάνομαι απόλυτα, το άγχος και το φόβο που δημιουργεί ο αποκλεισμός, είναι βέβαιο πως δεν αρέσει σε κανέναν. Όμως είναι πολύ χρήσιμο αυτό το άγχος να μη μετατρέπεται σε πίεση με ψευδή δεδομένα, που είναι αδύνατο να ελεγχθούν, γιατί αυτό μεταβάλλει, αιφνιδιαστικά, τις δυνατότητες και ανατρέπει τον σχεδιασμό. Δυστυχώς υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις.
  5. Η μετακίνηση και απομάκρυνση του παγωμένου χιονιού από δρόμους με παρκαρισμένα οχήματα ή επικίνδυνα, κατηφορικά/ανηφορικά στενά, που δύσκολα κινείται το μηχάνημα είναι αδύνατη.
  6. Εξάλλου, προκειμένου να μην υπάρχει πίεση για μετακίνηση, λόγω εργασίας, οι μέρες αυτές δίνονται ως αργίες, ενώ ο Δήμος μας χορηγεί βεβαίωση αδυναμίας μετακίνησης.».

      Οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των  υπηρεσιών, αναφέρθηκαν στην άψογη συνεργασία με το Δήμο μας και στην αλληλοσυμπλήρωση των δράσεων, καθώς επίσης επιβεβαίωσαν την απόλυτη ετοιμότητα των υπηρεσιών τους για τη χειμερινή περίοδο.

     Καταλήγοντας, κοινή διαπίστωση όλων είναι πως σημαντικό ρόλο, εκτός από την αντιμετώπιση των φαινομένων, έχει η πρόληψη, αλλά και η ενημέρωση των πολιτών για τις δικές τους ενέργειες, τόσο πριν το φαινόμενο, όσο και κατά τη διάρκειά του και φυσικά μετά. Ως προς αυτό συμφωνήθηκε να προωθηθεί με κάθε τρόπο ενημερωτικό υλικό.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΔΗΜΟΥ ΑΛΙΑΡΤΟΥ ΘΕΣΠΙΕΩΝ