ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΛΙΑΡΤΟΥ – ΘΕΣΠΙΕΩΝ
Αλίαρτος, 20-10-2026
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αναπτυξιακό Πρόγραμμα 2026 – 2030.
Ο Δήμος Αλιάρτου Θεσπιέων υποδέχθηκε τον Περιφερειάρχη Στερεάς Φάνη Σπανό, τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Ντασιώτη Γεώργιο, τους θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες της Περιφερειακής αρχής Κυρίες Παπαθωμά Φανή, Θεοδώρου Λουκία, τους Κυρίους Μπακομήτρο Κωσταντίνο και Περγαντά Γιάννη, στο πλαίσιο της παρουσίασης και διαβούλευσης του αναπτυξιακού προγράμματος της Περιφέρειας για την περίοδο 2026–2030.
Στόχος η ανάδειξη των αναγκών της περιοχής και η προώθηση έργων που συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη και βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.
Της συνεδρίασης στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου προηγήθηκε αυτοψία στις κοινωνικές δομές του δήμου και συγκεκριμένα στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και σε κρίσιμες υποδομές στις οποίες είτε διεξάγεται έργο, είτε δρομολογείται μέσω συγκεκριμένων μελετών και χρηματοδοτήσεων.
Αιρετοί 1ου και 2ου βαθμού επισκέφθηκαν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τους Κήπους Αλιάρτου, το αντιπλημμυρικό έργο του Λόφις Ποταμού, που χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας το 2025 προϋπολογισμού 5.500.000 Ευρώ και ήδη έχει ολοκληρωθεί η δημοπράτηση, το γνωστό «S», σημείο του οδικού δικτύου που συνδέεται με ζητήματα οδικής ασφάλειας και αναγκαίας αναβάθμισης που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια με 940.000 Ευρώ και αφορά αγρότες ολόκληρου του Κωπαϊδικού Πεδίου και το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της Δημοπράτησης .
Στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλιάρτου – Θεσπιέων, πραγματοποιήθηκε εκτενής και εποικοδομητική συζήτηση με επίκεντρο τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Δήμου και τη δυνατότητα χρηματοδότησης έργων που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, διαμορφώθηκε ένα κρίσιμο πλέγμα δεσμεύσεων από την πλευρά της περιφέρειας.
– Ιδιαίτερη αναφορά έγινε σε έργα και δράσεις που χρηματοδότησε, ολοκλήρωσε ή υλοποιεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε συνεργασία με τον Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων όπως η χρηματοδότηση των Κοινωνικών Δομών, η χρηματοδότηση για την προμήθεια οχημάτων και εξοπλισμού Πολιτικής Προστασίας, ύψους 280.000 Ευρώ
Αναφορά έγινε:
-Στην κατασκευή αντιπλημμυρικού στον συνοικισμό Ευρυτάνων, αρχικού προϋπολογισμού 6.100.000 ευρώ, που εξασφάλισε ο Δήμος μετά την έγκριση της Τροποποίησης /συμπλήρωσης των ΣΑ της Ολικής Συλλογικής Απόφασης (ΟΣΑ) του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΑΠΔΕ) 2026, μέσω της περιφέρειας .Το έργο ήδη βρίσκεται σε προδιαγωνιστικό έλεγχο από το φορέα διαχείρισης.
-Στην Χρηματοδότηση από την περιφέρεια, της γραμμής ηλεκτροδότησης του Καταρράκτη στην Κοινότητα Πέτρας, για περαιτέρω αξιοποίησή του.
-Στα ζητήματα του Κωπαϊδικού Πεδίου, με αναφορά στις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα, καθώς και στην αγροτική οδοποιία, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εξυπηρέτηση των παραγωγών, την πρόσβαση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις και τη στήριξη της παραγωγής.
-Στην χρηματοδότηση της περιφέρειας με 3.000.000 Ευρώ στο ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδος που αφορά το 3ο κύτταρο της Θήβας.
Ο Δήμος Αλιάρτου συνεχίζει να διεκδικεί χρηματοδοτήσεις με στόχο την ωρίμανση και την υλοποίηση έργων που αναβαθμίζουν τις υποδομές, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα και δημιουργούν νέες προοπτικές για την περιοχή στο πλαίσιο του αναπτυξιακού σχεδιασμού 2026–2030.
Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων
Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων
Διαβάστε αναλυτικά εδώ
